Saturday, November 07, 2009

Mysig helg och matlagning

Andreas & Oliver lagar mat.

Helgen är som ett andningshål efter veckans stress och otaliga rutiner. Man kan luta sig tillbaka, njuta och inte tvingas styras av klockan eller en massa måsten och borden. Jag har kommit till en punkt där jag har lärt mig att stressa ner och inte känna att jag måste hinna en massa saker på min lediga tid. Jag brukar se till att inte boka in för mycket på helgerna utan låta min ledighet mer bli som den blir. Igår kväll hade vi Linus & Marika här på fredagsmys, en tradition som följs nästan varje fredag. Matlagning och Idol tillsammans. Igår bjöd Andreas på pestokyckling, pasta och tomatsallad med sin hemmagjorda och otroligt mumsiga pesto som bas. Till efterrätt åt vi min kolapaj som var över sen födelsedagsfirandet. Jag fick en jätte fin mysdress i marinblått av Linus och Marika i födelsedagspresent, vilken kommer att användas en hel del. Ju mer magen växer desto skönare är det att lulla omkring i myskläder hemma. Idag har Oliver och jag varit hemma hos mina föräldrar och fikat. Alla mina tre bröder var hemma samtidigt vilket var jätte roligt. Mindre roligt var att pappa tappat bort sin plånbok när han var ute med jobbet igår. Tur i oturen var att han lämnat bankomatkortet hemma, men spärra körkortet var han tvungen att göra. Det är bara att hoppas att någon vänlig själ är snäll och lämnar in den till polisen. När Andreas slutat jobbet stod det storhandling på schemat, tråkigt att göra men skönt när det blir gjort. Ikväll lagade Andreas och Oliver mat, entrecote och rotfrukter i ugn med hemodlad timjan, rosmarin och chili samt olivolja och honung. Imorgon är det Fars Dag, då ska vi ut till svärföräldrarna i Julita. Det ska bli kul att ses eftersom det var ett tag sedan då svärmor legat sjuk.


Andreas mumsiga hemmagjorda pesto.
Bilder: Privata (Made by Dila)

KLASSISK PESTO, 6 portioner

75 gram pinjenötter
3 krukor basilika
1,5 vitlöksklyfta
150 gram parmesanost
3 dl olivolja
salt
svartpeppar

1. Rosta pinjenötterna i en stekpanna.

2. Stöt basilika och pinjenötter i en mortel, eller kör i en mixer eller matberedare. Lägg i vitlöken och häll i lite av olivoljan. Fortsätt att stöta eller mixa. Tillsätt sedan den rivna parmesanosten och resten av oljan. Mixa. Smaka av med salt och svartpeppar.

Gör gärna en dubbel sats att ha i kylen, peston håller ca en vecka.
Receptet är hämtat från www.tasteline.com

3 comments:

Riset said...

Mumsa! Jag har länge funderat på att ta reda på hur man gör egen pesto! Det verkar ju inte så svårt och det ser härligt gött ut! Kramar Linda

Susann said...

Härlig helg ni verkar haft!

Här är svaret på din kommentar (vet inte om du kryssat i att få dem via mail): http://tylerochquentin.wordpress.com/2009/11/07/lordag/#comment-435

DILA said...

Linda R: Det var supergott och inte alls svårt. Hoppas ni har det bra. Saknar dig!

Susann: Det var en superhelg. jag hör av mig när jag slutar tidigt. det blir troligtvis en tisdag eller torsdag, då är jag hemma strax efter fyra.

Kram Dila

Glöm aldrig det goda som kommer ur svårigheter. Det är bevis på din förmåga och ger självtillit när du står inför nya hinder / Paulo Coelho