

Smaklig måltid!
Sött gult indiskt ris, 4 portioner
1/2 tsk saffran
2 msk varm mjölk
2 1/2 dl basmatiris
50 g smör
4 kardemummakapslar
2 1/2 cm kanelstång
1/4 tsk gul hushållsfärg
3 dl vatten
1/2 tsk salt
1 dl socker
20 g flagad mandel
1 msk russin
Låt saffran bli mörkt i en stkepanna och rör sedan ut den i mjölken. Låt blandningen stå i tre timmar. Skölj riset ordentligt. Sätt ugnen på 150 grader. Smält smör i en ugnsfast gryta, tillsätt kanel och kardemumma. Tillsätt riset och låt det steka. Tillsätt vatten, hushållsfärg och salt. Låt riset koka tills vattnet absorberats. Häll på safransmjölken, socker, mandel och russin. In i ugnen och låt stå i ca 30 minuter. Häll upp riset på ett serveringsfat. Servera tillsammans med kycklingen och bönor.
Kyckling, 6 personer
1 msk mald spiskummin
1 msk paprikapulver
1/2 tsk cayennepeppar
1 msk gurkmeja
1- 1 1/2 tsk nymald svartpeppar
2 1/2 - 3 tsk salt
2-3 pressade vitlöksklyftor
6 msk pressad citron
3 msk olja
1 1/2 kg kycklingfilé
grönsaksbuljong
3-5 dl grädde
maizena
Blanda ihop kryddor, vitlök, olja och citron. Gnid in kycklingen i marinaden och låt stå 3 timmar. Sätt ugnen på 200 grader. Ugnsstek kycklingen tills den är klar. Gör sås på skyn, grönsaksbuljong och grädde (7 dl vätska, redd med maizena ger lagom med sås). Krydda extra om det behövs. Servera kycklingen i en skål eller på ett uppläggningsfat, häll såsen över.
Bönor, 4 personer
500 g brytbönor
4 msk olja
1 msk svarta eller bruna senapsfrön
4 finhackade vitlöksklyftor
1/2 - 1 torkad chili som krossas grovt i mortel
1 tsk salt
172 tsk socker
svartpeppar
Rör ihop alla kryddorna. Koka bönorna och lägg sedan upp på ett fat. Häll över kryddblandningen.
1 comment:
Det ska jag nog pröva faktiskt... Alltid kul att pröva något nytt!
God fortsättning på dig! *kram*
Post a Comment