Thursday, May 20, 2010

Bokmalen rekomenderar...

Jag har i hela mitt liv älskat och fascinerats av böcker och deras magiska värld. Jag lärde mig att läsa väldigt tidigt och blev snabbt en inbiten bokmal. Så fort tillfälle gavs så slängde jag mig in i böckernas värld. Väl där så kunde knappt ens ett bombnedslag återbörda mig till vardagen. Och så är det än idag. Jag kan inte somna om jag inte får läsa en stund först. Och har jag hittat en spännande bok kan jag hålla mig vaken halva natten bara för att få sluka ett par sidor till. När jag bestämde mig för att bli lärare så var det en självklarhet att svenska skulle bli mitt ena ämne och historia det andra. Första två terminerna lästa jag Litteraturvetanskap och fick då möjligheten att sätta tänderna i litteraturens så kallade klassiker. Trots att det var sjukt många sidor att läsa varje vecka så gjorde det mig ingenting eftersom jag ändå alltid läste. Denna kärlek till böcker är något som jag försöker att överföra till alla människor i min närhet, allt från min mina barn, mina vänner till mina elever. Jag är en så kallad allätare när det gäller litteratur, allt från romaner, deckare, chicklitt, reseskilldringar, faktaböcker till poesi. You name it! Va jag väljer beror på humöret. Jag har varit dålig att skriva här på bloggen om de böcker jag läser men från och med nu kommer det att bli ändring på detta. Om ni kollar in fliken Littertur hittar ni lite boktips som jag skrivit om tidigare. Jag tar gärna emot tips från er om bra böcker som ni rekommenderar.

 Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap.
av Mary Ann Shaffer
 Livet i London börjar sakteligen återgå till det normala efter andra världskrigets slut. Författaren Juliet Ashton funderar på sitt nästa bokprojekt men saknar idéer. En dag får hon ett brev från en man på den lilla kanalön  Guernsey. De båda börjar att brevväxla och fram växer en nära vänskap. I breven får Juliet vetskap om öns lilla läsecirkel med det långa namnet "Gernseys litteratur- och potatisskalpajssällskap", som bildades under den nazistiska ockupationen av ön under kriget. Snart har Juliet inlett brevväxling med flera av läsecirkelns medlemmar. De berättar om sina upplevelser under den tunga och svåra ockupationen. Till slut bestämmer hon sig för att besöka sina nya vänner, en resa som vänder upp och ner på hennes liv.

Detta är en fantastisk bok om stark vänskap, kärlek och böcker. Hur människor hämtar kraft i läsningen och hos varandra under svåra förhållanden. Detta är en riktig feel-good roman med levande och underbara karaktärer. Boken är till största delen skriven i brevform (en så kallad brevroman) och man dras in i den vänskap som växer fram mellan Juliet och läsecirkelns medlemmar. Boken är otroligt charmig och passade en litteraturälskare som jag alldeles förträffligt. Jag älskade verkligen denna bok och det enda tråkiga var att den tog slut alldeles för fort.

Författarinnan Mary Ann Shaffer föddes 1934 i West Viginia, USA och arbetade största delen av sitt liv som bibliotikarie. Hon debuterade som författare sent och Guernseys litteratur- och potatisskalpajssällskap blev tyvärrr hennes enda verk. Hon avled 2008.
Inormation om författarinnan är hämtat från www.brombergs.se

2 comments:

Helly på Sicilien said...

Låter som en intressant bok. Tycker oxå om att läsa, men efter att ha läst kontraktdokument och liknande hela dagen så orkar jag bara läsa relativt lättlästa böcker efteråt. Har dock börjat lyssna mkt på ljudböcker som är perfekt i alla köer som uppstår här :-)

Kram!

DILA said...

tyvärr inte fastnat för ljudböcker. Det måste vara en behaglig röst som läser annars gå det inte. Men det måste vara perfekt i bilköer, istället för att man hetsar upp sig och stressar.

Kram Dila

Glöm aldrig det goda som kommer ur svårigheter. Det är bevis på din förmåga och ger självtillit när du står inför nya hinder / Paulo Coelho