Tuesday, September 07, 2010

Biblioteksbesök...

Myspys i parken... 
 
 Hilmer filosoferar i vagnen.
Igår när Oliver slutade skolan träffade vi Lindorna (svägerskan och Linda B) med barn (tre vuxna, sex barn och en vovve) på Djurgården för lite mys i lekparken. Min vän Linda B som är en riktig bullmamma hade packat med sig kaffe, saft och mumsiga muffins som vi njöt av i solskenet. När vi hade fått nog av solskenet gick Oliver, jag och Hilmer ner på stan för att lämna tillbaka våra biblioteksböcker och för att låna nya. Oliver lånade "Cirkusmysteriet" (ännu en bok i serien LasseMajas dektektivbyrå) och jag kom därifrån med tre böcker; "Mississippi" av Marnie Woodrow, "Ficktjuven" av Sarah Waters och till sist "Mot fyren" av Virginia Woolf. Mot Fyren läste jag för åtta år sedan när jag pluggade Litteraturvetenskap på högskolan. Jag gillade den inte alls, men nyligen läste jag att  Mia var helt såld på den så jag tänkte göra ett nytt försök. Kanske gillar jag den bättre nu, man vet aldrig. Jag älskar böcker och jag älskar att läsa. Jag skulle kunna starta ett bibliotek med alla mina böcker. Bara en bråkdel finns här uppe i lägenheten, resten är nerpackade i kartonger och huserar i källaren på grund av utrymmesbrist. Nu har jag gett mig själv köpförbud när det gäller böcker för ett tag framöver och då är biblioteket en jätte bra lösning, för utan läsningen kan jag inte vara. Jag älskar att gå omkring bland hyllorna och känna lukten av böcker. Titta på framsidorna, fingra på sidorna och naturligtvis titta på baksidan där en sammanfattning av handlingen ska locka till läsning. Gå där i lugn och ro för att sedan välja ut ett par stycken som får turen att följa med mig hem. Samtidigt spanar jag hyllmeter upp och hyllmeter ner och inser hur många fler böcker som står och väntar på mig, väntar på att upptäckas... Det jag verkligen saknar här i stan är en riktigt mysig bokhandel , Akademibokhandeln och Sandbergs får ursäkta. Kulturbutiken är väl det närmaste mys man får komma men gillas inte helt. När jag bodde i Sydney hade jag två favoriter, en bokhandel som låg en tvärgata upp från Bondi Beach och så favoriten strax bredvid skolan på Oxford Street. Där jobbade det en excentrisk gammal dam med knallrött hår. Lokalen var liten och hyllorna sträckte sig ända upp i taket. Böcker låg också i högar på golvet och i mitten stod några gamla och slitna fåtöljer där man kunde sjunka ner och bläddra i böckerna i lugn och ro. Det enda som saknades var möjligheten att köpa kaffe men det löstes genom att man gärna fick ta med sig eget. Hittade man inte boken man sökte så var den gamla damen mer än behjälplig att ordna fram den. Till mig beställde hon bland annat "The house of Gucci" av Sarah Gay Forden. Den kostade egentligen 24.95AUD men jag fick rabatt eftersom jag var stammis. Tänk om det fanns en sådan bokhandel här i stan...

Idag hade jag tänkt en morgonpromenad med Linda B men inatt vaknade jag med halsont och snuva så istället blir det lugnt. Har precis gjort i ordning en kopp te med honung och tänkte läsa lite bloggar, kanske öppna någon av böckerna jag lånade igår. Om jag orkar ska jag försöka mig på en promenad senare idag men vi får se. Förra veckan var jag också hängig men det bröt aldrig ut ordentligt, kanske är det en lindrig släng denna gång också.  
Hoppas ni alla får en härlig dag!

Bild 1-2: Privat (Made by Dila)
Bild 3-6: www.weheartit.com

2 comments:

Malin said...

Fy vad jobbigt, hoppas en kopp the och lite vila får dig att må bättre.
Jag älskar oxå att läsa och innan Benjamin föddes läste jag 2-4 böcker i veckan, nu var det läääänge sen jag tog mig tid, saknar det men jag vet ju att det kommer tillbaka, egentiden ;-)
Vi köper alltid pocket, älskar att läsa bok i det formatet, har våra favoritförfattare och vissa böcker kan man tom läsa fler gånger!

Kram

DILA said...

Ja, det är aldrig roligt att vara sjuk. Pocket är ett härligt format, smidigt att ha med sig. Vad har du för favoritförfattare? Någon bok du kan rekommendera?

Kram Dila

Glöm aldrig det goda som kommer ur svårigheter. Det är bevis på din förmåga och ger självtillit när du står inför nya hinder / Paulo Coelho