Tuesday, October 12, 2010

Vår park

 Vår park.
 Vårt gula hus som skymtar bakom träden.

Alldeles utanför vardagsrumsfönstret, på andra sidan gatan, ligger vår park. En liten oas i vår mysiga stadsdel. Det känns så lyxigt att bara kunna öppna ytterdörren och ha ett grönområde så nära. I parken ligger en lekpark som fräschades upp 2004/2005 och handikappanpassades. Det är alltid fullt av barn både i lekparken men också i själva parken där det finns fina gräsmattor som passar bra för att spela fotboll. Det är så kul att se och följa alla männsikor som rör sig i och genom parken, i vardagsrumsfönstret har man första parkett. Det finns ett gäng tjejer och killar som brukar sätta upp en lina mellan tre av träden och träna att gå på lina, två killar i 30-års åldern spelar boule på en av grusgångarna, för ett par veckor sedan stod en kvinna och tränade flugfiske längst bort i parken, en tjej och kille som tränar någon form av kampsport och varje år någon gång på hösten är det ett gäng som träffas och bland annat har tipspromenad i parken då de tänder upp med marschaller. På sommaren ligger folk gärna och solar på gräsmattorna, har picknick eller spelar kubb. Många är de hundägare och dess hundar som passerar parken. En gång stannade en hästtransport och ut kom en liten shetlandsponny som fick äta lite gräs. Jag älskar denna park och kommer att sakna den den dag vi beslutar oss för att flytta.

Parken anlades redan år 1914 och är i stort sett oförändrad sedan dess. I lekparken står statyn "Flicka med gloria" av Carl Eldh (1953). I parken växer flera ovanliga trädarter så som turkisk hassel, blodbok, persisk ek, rödblommig hästkastanj, coloradogran, hängask, manna-ask, rödbladig skogslönn, vitbladigt päron, vitbrokig rödask, platan etc.

Eskilsparken på ett vykort från 1939.
 
 Några killar som tränar "uppstigningsteknik" på lina.
Statyn "Flicka med Gloria".
 
 
Bild 1-2, 4-9: Privata (Made by Dila)
Bild 3: www.etunavykort.se
Information om parken är hämtad från www.eskilstuna.se

2 comments:

Malin said...

Vilken aktiv park, det tror faktiskt inte jag är så himla vanligt.
Vet du, jag var övertygad om att ni bodde i villa, där ser man hur bra jag hänger med ;-)! Du har säkert tom talat om att ni bor i lägenhet, hjälp så glömsk jag är....
Kram och god morgon!

DILA said...

Malin: Ja, den är väldigt aktiv och det är det som är så skoj. Speciellt eftersom vi har första parkett! Nej, vi bor i lägenhet, en 2,5:a så det är lite trångt. Vi kollar runt lite efter hus men vi väntar till efter mammaledigheten och att jag ska hitta ett jobb då.

Kram Dila

Glöm aldrig det goda som kommer ur svårigheter. Det är bevis på din förmåga och ger självtillit när du står inför nya hinder / Paulo Coelho