Tuesday, December 07, 2010

Malins goda citronkyckling...


 Idag hade jag tänkt att städa, något jag har skjutit upp sedan i fredags. Det började bra, jag satte händerna i disken som steg nummer ett. Och där stannade det. Disken tog hela dagen, och jag skojar verkligen inte. HELA dagen. Hilmer har kinkat och varit jätte grinig så det var stört omöjligt att städa. Stackars liten, vattkopporna kliar en hel del så jag förstår honom. Vem kan vara glad och tillfreds då? Det positiva är att det inte kommit några nya koppor och de han har över hela kroppen börjar sakteligen att torka in, så förhoppningsvis är det över snart. Söta svärföräldrarna kom in till stan och följde med Oliver på hans skridskoskola, eftersom Hilmer och jag är satta i karantän. Efter en trött och smågrinig dag avslutade vi kvällen med att prova fina Malins recept på pasta med citronkyckling i basilikasås. Och jag måste säga att det var hur mumma som helst, och något som vi garanterat kommer att göra fler gånger. Här kommer receptet:

Pasta med citronkyckling i basilikasås
4 personer

  • 4 normalstora kycklingfiléer (marinaden: 1/3 soya, 1/3 flytande honung och 1/3 olja)
  • 2 citroner
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 1 buljongtärning (kyckling)
  • ca 5 dl vatten
  • ca 2 tsk soya
  • basilika, salt och peppar
  • valfri pastasort
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form och blanda till marinaden i en liten skål (olja, honung och soya). Pensla marinaden på kycklingfiléerna, strö på basilika, salta och peppra. ställ i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. 


Sätt på pastavattnet. Koka pastan enligt anvisning.


Värm vattnet till såsen i en kastrull tillsammans med grädden och buljongtärningen. Pressa i saften och det rivna skalet av en citron (smaka av sen när såsen börjar bli färdi och ha då eventuellt i den andra citronen på samma sätt). Häll i soyan och någon form av redning tex mjöl utrört i lite vatten eller maizena för att få önskad konsistens. Salta och peppra. 


När kycklingen är färdig river du ner den i såsen, eller skär i lagom stora bitar. Smaka av, ha eventuellt i lite basilika. 


Servera antingen pastan och såsen för sig eller om du hellre vill kan man blanda ner såsen direkt i pastan. Strö över riven ost. 


Imorgon bitti ska jag till tandläkaren och dra ut en tand. Hualigen! Sen ska jag försöka ta tag i städningen igen och hoppas på att Hilmer är mer samarbetsvillig. Blir det tid över ska jag försöka hinna köpa foder och blixtlås till mitt nya syprojekt. Men nu ska jag krypa ner i sängen och ägna mig åt min bok...

2 comments:

Malin said...

Vad glad jag blir! Det är en favorit hos oss oxå och har varit det i flera år. Lätt att laga, billigt och mumsigt.
Skönt att han inte fått några flera, hoppas det är på väg över, att han snart är frisk.
Kramar Malin

Fröken L said...

Malin: Det var hur gott som helst. Precis i min smak. Gillade det syrliga som citronen gav rätten och som du säger så var det lättlagat. Jag tror att Hilmer är på bättringsvägen nu.

Kram Dila

Glöm aldrig det goda som kommer ur svårigheter. Det är bevis på din förmåga och ger självtillit när du står inför nya hinder / Paulo Coelho