Tuesday, February 08, 2011

Rödbetspaj med fetaost!


Förra veckans nya blev som jag tidigare avslöjade en matpaj. Valet föll på en rödbetspaj med fetaost som jag lagade i lördags kväll. Receptet hittade jag i kokboken "Allt om det goda, pajer", som jag fick med Expressen för länge sedan. Den var jätte god, alltid lika gott med färska rödbetor. Nästa gång jag lagar den kommer jag nog att välja att ha i mer fetaost och våga lite mer med salt och peppar. Sedan hoppade jag över oliverna eftersom jag inte gillar dessa. Till pajen serverade jag en sallad och en kall sås på gräddfil, färsk basilika och salt och svartpeppar. Nu håller jag som bäst på att funderar på vad denna veckans nya ska bli. Ni kanske har några bra förslag?



Rödbetspaj med fetaost.
6 personer

  • 2,5 dl vetemjöl
  •  75 g smör
  • 1-1,5 dl kesella (10%)
  •  600 g färska rödbetor
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 150 g fetaost (+ 150 g fetaost om man vill ha mer sälta)
  • 4 ägg
  • 2 dl matyoghurt
  • 1 dl mjölk
  • 1/2 dl hackad persilja
  • 1 dl svarta oliver
1. Borsta och koka rödbetorna i vatten i 30-45 minuter. Häll av vattnet, skala och skär rödbetorna i bitar.
2. Hacka ihop mjöl och smör, gärna i en matberedare.Tillsätt kesellan och arbeta snabbt ihop en deg. Kavla och tryck ut den i en pajform. Låt vila i kylen i 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Börja med fyllningen. Skala och hacka löken. Fräs den i smör i en stekpanna ca 3 minuter. Tillsätt rödbetorna. Krydda med salt och peppar.
4. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 minuter.
5. Mosa fetaosten grovt. Vispa ihop ägg, yoghurt och mjölk i en bunke. Rör ner fetaosten och persiljan. Lägg, rödbetor, lök och oliver i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.

Smaklig måltid!

4 comments:

Freedomtravel said...

Låter gott! Älskar pajer, men är lite dålig på att laga det själv... (eller det blir inte av bara). Rödbetor är också en sån där grej som jag tänker att jag borde göra oftare! Bra idé alltså! :)

Fröken L said...

freedomtravel: Det var jätte gott! Vi är också dåliga på att göra pajer, undrar varför eftersom det är så smidigt och gott. Färska rödbetor är riktigt mumma!

Kram dila

Mia said...

*trycker på skriver ut direkt* Rödbetor OCH fetaost = paradiset!

Fröken L said...

Mia: Visst är det en perfekt kombination. Som kockarna brukar säga; smaker som gifter sig! Kan dock rekommendera att ha i lite mer fetaost.

Kram Dila

Glöm aldrig det goda som kommer ur svårigheter. Det är bevis på din förmåga och ger självtillit när du står inför nya hinder / Paulo Coelho