Friday, September 30, 2011

Härliga höst!

 Blommor från trädgården.

Härligt och underbart med fredag. Hösten har visat sig från sin allra bästa sida hela veckan med strålande solsken och nästan sommarvärme. Tänk vad lite sol kan göra för humöret och energin! Igår gick jag hem från jobbet strax efter lunch, illamående, yr och frusen. Jag kröp ner i sängen direkt när jag kom hem och sov hela eftermiddagen och kvällen. Idag blev jag hemma från jobbet, fortfarande illamående och yr och sov hela förmiddagen. Nu känns det lite bättre. Antingen är det något virus som går eller så är jag helt enkelt utmattad efter ett stressigt och tungt år. Vi har inga planer alls i helgen förutom att bara ta det lugnt, kanske plocka lite svamp eller pyssla i trädgården. Härom kvällen lagade jag en super god potatis- och purjolökssoppa. Den var enkel att göra och smakade perfekt i höstmörkret. Hösten är soppornas tid för mig. Tänkte försöka prova att göra lite nya soppor än de man alltid svänger ihop. Nästa på tur är en trattkantarellsoppa efter ett recept jag har fått av svågern Fredrik. Delar med mig av receptet på potatis- och purjolökssoppan. Det ursprungliga receptet kommer från Bonniers kokbok och sedan har jag ändrat om lite så att det ska passa vår smak. Hoppas ni får en underbar helg!


Potatis- och purjolökssoppa
4 personer
  • 1 gul lök
  • 2 purjolökar
  • 2 msk smör
  • 1 1/2 liter vatten
  • 1-2 tärningar grönsaksbuljong
  • 7-8 medelstora potatisar
  • salt, vitpeppar
  • 1 dl grädde  
1. Skala löken och hacka den. Slitsa upp purjolökarna och skölj dem ordentligt under rinnande vatten. Strimla purjolöken tunt.  Ta undan 1 dl av purjolöken och ställ undan tills vidare.
2. Fräs resten av purjolöken och den gula löken i smöret i en rymlig kastrull. Värmen ska vara så låg att löken inte tar färg, den ska bara bli genomskinlig. Slå på vattnet och lägg i buljongen. Ställ undan kastrullen.
3. Skala potatisen och skär i lagom stora bitar. Lägg i bitarna i soppan. Koka upp och låt koka ca 30 minuter eller tills potatisen är lagom mjuk. 
4. Blanda ner grädden i soppan och strö över resten av purjolöken. Soppan är klar att servera! Serveras gärna med bröd, smör och ost till.  

3 comments:

Ellinor said...

Visst är hösten underbar och dessa sista dagar har ju varit helt fantastiska!
Hoppas du får en fin helg.
Kram

Malin said...

Du får se till att koppla av lite, det har ju som du sa varit ett tufft år och så har ni precis flyttat.
Visst är härligt med soppa under hösten, jag har bestämt mig för en ny soppa varje vecka får se om jag lyckas, men än så länge så... Kycklingsoppan var jättegod! Jag la till risoni så den blev mera matig. Nästa vecka blir det Afrikansk soppa, spännande.
Kram

DILA said...

Ellinor: Ja, jag är en riktig höstmänniska ända ut i fingerspetsarna. När andra klagar går jag omkring och myser. :-) Tack det samma!

Malin: Afrikansk soppa låter spännande. Tjuvtittade på receptet. Måste nog prova den också. Tack för att du delar med dig av så många goda recept!

Kram Dila

Glöm aldrig det goda som kommer ur svårigheter. Det är bevis på din förmåga och ger självtillit när du står inför nya hinder / Paulo Coelho