Monday, January 18, 2010

God kycklinggryta

Bild: www.propertyprovence.org

Det blev inget jobb idag. Vaknade vid tre inatt av att Oliver var orolig och konstaterade snabbt att han var varm. Termometern visade på nästan 39 grader. Förmodligen är det en reaktion på influensasprutan han fick igår. Därför blev det vab idag och väldigt lugnt istället för intensivt hemkunskapsarbete med 8:orna. Oliver är fortfarande inte hundra pigg och kommer att få vara hemma med Andreas imorgon. Igår lovade jag att lägga ut receptet på den provensalska kycklinggrytan vi lagade i fredags, så här kommer det. Vi valde att ha i lite mer vätska än vad receptet anger samt tillsatte lite hönsbuljong. Till grytan åt vi ris.

Provencalsk kycklinggryta
1 paket färska kycklingben (900 g)
olja till stekning
en halv gul lök, skivad
3 st vitlöksklyftor, hackade
2 dl vitt vin
1 burk hela tomater
2 dl vatten
några kvistar färsk timjan
1 röd paprika, skuren i bitar
en halv grön zucchini, skuren i bitar
en halv aubergine, skuren i bitar
1 dl svarta kalamataoliver
salt, socker, peppar
hackad persilja

1. Bryn kycklingbenen i olja tills de fått fin färg runt om. Lägg i lök och vitlök och bryn ytterligare någon minut.

2. Häll i vitt vin, tomater, vatten och timjan. Låt koka under lock ca 30 minuter. Bryn zucchini, aubergine och paprika i lite olja i en stekpanna och lägg sedan ned i grytan.

3. Låt koka ytterligare 10 minuter. Lägg i oliver och smaka av ned salt, peppar och en nypa socker. Avsluta med hackad persilja.

4. Servera med ris eller pasta.

Smaklig måltid!

2 comments:

Stjärnor & Champagne said...

Mums det lät god. måste testa det. Älskar mat och helst nya recept.Du får receptet här:
Gör eget potatismos. Om du vill ha i spenat blanda i, i lagom mängd. Frusen som du tinar. Försök att bli av med så mycket vätska som möjligt. Idag hade jag lite pesto i istället. Man får blanda i själv eftersom det smakar lite mer och vissa vill ha mer än andra.
Lax: Skär ett snitt och tryck i fetaost, strö på lite kapris och hackad rödlök. Ringla olivolja laxen och in i ugnen 225 grader tills laxen är färdig. Vi brukar äta sallad till....

Kram Anne

Fröken L said...

Anne: Låter jätte gott! Ska prova i helgen. Är dålig på just laxrecept och vi har lax i frysen. Perfekt! tack för receptet!

Kram Dila

Glöm aldrig det goda som kommer ur svårigheter. Det är bevis på din förmåga och ger självtillit när du står inför nya hinder / Paulo Coelho