Sunday, August 22, 2010

Kräftskiva

 Bild: www.blogg.expressen.se

Igår kväll hade vi kräftskiva för närmsta familjen. Ganska oplanerat från en dag till en annan. Mamma, pappa, lillebror Linus, Marika, lilla Elsa och så Jonas (kompis till Linus, fast egentligen min gamla klasskompis från grundskolan) var här. Förutom vår familj förstås. Vi bjöd på kräftor, ostpaj, trattkantarellpaj, vitlökssås, sallad, bröd och olika ostar. Tur hade vi också med vädret och kunde sitta ute till skymningen då myggen började anfalla, då fortsatte vi med kaffe och citronpaj inomhus. Det var en supermysig kväll och alla var mätta och belåtna och helnöjda. Citronpajen vi bjöd på till efterrätt var första gången vi provade på, hittade receptet i en av svärmors kockböcker (Rosendals trädgård och café). Måste säga att den var supergod, så där härligt syrlig och väldigt enkel att göra. Till pajen serverade vi vaniljglass men det funkar nog med vispgrädde också.

 Bild: www.lundasen.se

Citronpaj
Pajdeg:
3,5 dl vetemjöl
150 g smör
1 msk florsocker
2 msk vatten

Fyllning
Skal och saft från 3 citroner
3 ägg
1,5 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och lägg den kallt i kylen i minst 1 timme.
2. Kavla ut degen och lägg den i en pajform med hög kant (ca 23 cm i diameter). Nagga botten med en gaffel och fäst kanterna med aluminiumfolie. 
3. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 10 minuter.
4. Riv skalet på citronerna och pressa ut saften.
5. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
6. Vispa grädden och blanda den med äggsmeten. Tillsätt citronskal och saft. 
7. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda pajen i 180 grader i ca 15 minuter. 
8. Servera med glass eller vispgrädde.

4 comments:

Helly på vift said...

Oj vad gott med kräfter! Nu blir jag allt avis...

Citronpajen verkade inte helt fel den heller... Mums!

Ferferi in Paris/Gothenburg said...

Sicken middag! Ostpaj och kantarellpaj och citronpaj... och massa kräftor på det! Jösses kvinna :) Undrade förresten en sak idag: Varför är vissa kräftor jätteröda och andra mest bara rosa efter kokning?

Malin said...

Kräftskiva, dessutom spontan, låter helt underbart! "Din" citronpaj ska jag prova, den är redan utskriven, låter kanongott!
Kram

Fröken L said...

Helly: Visst är det gott med kräftor. Citronpajen kan jag verkligen rekommendera.

Ferferi: Maten var supergod. Men det var min kära sambo som gjorde ost- och kantarellpajerna. Jag stod för citronpajen. Jag har också undrat varför kräftorna har olika färg men jag har ingen aning.

Malin: Visst är det roligt att ibland vara lite spontan. Kan verkligen rekommendera citronpajen.

Kram Dila

Glöm aldrig det goda som kommer ur svårigheter. Det är bevis på din förmåga och ger självtillit när du står inför nya hinder / Paulo Coelho