Wednesday, September 08, 2010

Grekisk lammgryta a la Nigella

 Mumsig lammgryta!

Idag är det ännu mera snörvel än igår och jag känner mig inte alls pigg. Det har varit lugnt med så lite att göra som möjligt. Oliver har sin kompis Pontus här och de leker för fullt. Förutom vilat och läst lite svängde jag ihop en sockerkaka här på eftermiddagen. Kände att jag behövde något som piggade upp mig. Så efter maten ska jag njuta av sockerkaka och en kopp te.

I igår lagade jag världens mumsigaste lammgryta som jag verkligen kan rekommendera. Jag har lagat den tre gånger tidigare; första gången en sen fredagskväll (tror vi åt vid halv tolv eftersom grytan tog längre tid än vi trodde), andra gången på min vän Linda B:s möhippa och så i fredags när Linus, Marika och Elsa var här. Jag har alltid hört att lamm ska smaka gammal sur ullkofta men efter att ha lagat denna rätt kan jag inte hålla med. Lammgrytan ska koka i ca 2 timmar men är väldigt lätt att laga. Jag har använt halva mängden mot vad receptet anger och det räcker gott till fyra vuxna. Dessutom har jag hällt på mer vatten men det avgör man själv hur "såsig" man vill ha den. Eftersom det är pasta i grytan suger den åt sig ganska mycket vätska, tänk på det. Glöm inte fetaosten att smula över grytan när den kommit på tallriken, det är liksom pricken över i:t. Hoppas det smakar!

Grekisk lammgryta a la Nigella
6 portioner

2 kg lammbog, putsad och delad i grytbitar
4 msk olivolja
4 st gula lökar
4 st vitlöksklyftor
2 st selleristjälkar
1 tsk torkad oregano
3 st lagerblad
2 st morötter
2 burkar krossade tomater (400 g)
salt, peppar
2,5 dl lammbuljong (eller köttbuljong)
1 flaska torrt vitt vin
2 dl vatten eller efter egen smak
500 g pasta
300 g fetaost
färsk basilika

1. Bryn köttet i omgångar i en stor gryta. Hacka lök, vitlök och selleri fint. Ta upp köttet, häll i lite mer olivolja i grytan och sänk värmen. Låt lökhacket puttra på svag värme utan att ta färg tills löken är mjuk och genomskinlig. Ta upp hälften ur grytan, lägg i köttet och ös tillbaka resten av lökhacket ovanpå. Tillsätt lagerblad, oregano, krossade tomater och sist morötterna, delade en gång på längden och en gång på tvären.

2. Häll på vinet och buljong och vatten. Koka upp, skumma och låt koka 3 minuter innan du lägger på locket. Låt koka 2-2,5 timme. Rör om emellanåt och häll på mer vatten om det behövs.

3. Ta upp morötterna och lagerbladen och smaka av med salt och peppar. Hit kan du förbereda rätten.

4. Häll i pastan och koka enligt anvisning på paketet. Rör om emellanåt och tillsätt mer vatten vid behov. Smaka av med mer kryddor om det behövs. 

5. Hacka färsk basilika och blanda i en skål tillsammans med smulad fetaost. Servera grytan och toppa med ostblandningen på tallriken.

Lammkött i grytbitar.
 Finhackad gul lök, vitlök och selleri.
 
Morötter, lagerblad, buljong, oregano, krossade tomater och vit vin.
 Färdig gryta med pastan i.

2 comments:

Malin said...

Vad trist att du mår ännu sämre idag, det är jobbigt för oss småbarnsföräldrar att vara sjuka...
Tack för ett läckert recept, jag som satt och funderade på nästa veckas meny, då är en dag fixad ivf :-)
Krya på dig-kramar!

Fröken L said...

Malin: Ja, visst är det tråkigt och jobbigt. Kan verkligen rekommendera detta recept. Hoppas det smakar!

Kram Dila

Glöm aldrig det goda som kommer ur svårigheter. Det är bevis på din förmåga och ger självtillit när du står inför nya hinder / Paulo Coelho