Tuesday, April 26, 2011

Pappa LångbenNär jag för ett par veckor sedan var till biblioteket med mina 8:or passade jag på att låna två ungdomsböcker till mig själv. Nu när jag jobbar igen gäller det att hålla sig uppdaterad på ungdomslitteraturen också. Den ena av böckerna jag lånade var "Pappa Långben" av Jean Webster. Detta är ingen ny bok utan den utkom redan 1912 och räknas idag till ungdomsklassikerna. "Daddy-long-legs" som är bokens originaltitel handlar om sextonåriga Jerusha Abbot, eller Judy som hon kallas, som bor och är uppvuxen på ett tråkigt och intetsägande barnhem där den ena dagen är den andra lik. Hennes huvudsakliga uppgift är att ta hand om de mindre barnen på hemmet, göra som hon blir tillsagd och framför allt att vara tacksam. Första onsdagen varje månad var en Absolut Gräslig Dag - en dag som de inväntade med fasa, fick uthärda med mod och helst glömde så fort den var över. Dagen då barnhemmets styrelsemedlemmar och kommitté gjorde sin rond, läste rapporterna om sina skyddslingar och drack te. Nittiosju små föräldralösa barn tvättades, kammades och ikläddes nystärkta bommullsförkläden, alla fick tillsägelser om att bära sig fint åt och säga "ja, sir" och "nej, sir" så fort en styrelsemedlem sa något. Denna onsdag förändrar Judys liv totalt. En av styrelsemedlemmarna har upptäckt att hon skriver så roliga uppsatser och beslutar sig för att bekosta hennes collegeutbildning där hon ska utbilda sig till författare. hennes välgörare vill vara anonym och det enda villkoret är att hon varje månad skriver ett brev till honom och berättar om sitt liv på college. Boken består av Judys brev till Pappa Långben, som hon döper honom till. Breven är roliga och engagerande, fyllda av både humor och allvar.

Jean Webster, pseudonym för Alice Jane Chandler Webster (1876-1916) var en amerikansk författare och journalist. Webster var brorsdotter till Mark Twain. Hon kämpade för kvinnlig rösträtt och var mycket engagerad i samhällsfrågor, bland annat de statliga barnhemmens fungerande och ofta allvarliga brister, vilket man kan skönja i hennes romaner. Andra utgivna böcker av Webster är "When patty went to college" (Patty vid högskolan), 1903, Just Patty (Patty), 1911, Dear Enemy (Kära fiende), 1915. Pappa Långben har filmatiserats flera gånger, bland annat med Mary Pickford 1919, Shirley Temple 1935 (Lilla Hjärtetjuven) och med Fred Astaire och Leslie Caron 1955.

Jag blev helt förälskad i denna charmiga bok och sträckläste den från början till slut. Judys brev är fyllda av både humor och allvar, och i brevform skildras det stora steget från barnhemmets skyddade värld ut i det riktiga livet. Hon upptäcker nya saker varje dag och i bakgrunden finns hennes anonyma beskyddare. Jag kan verkligen rekommendera denna underbara lilla bok, och trots att det är en ungdomsbok så passar den både gammal som ung.

2 comments:

Malin said...

Kan tänka mig att, som lärare, så tjänar man en hel del på att läsa ungdomsböcker och denna låt faktiskt riktigt bra. Kommer ihåg en från när jag var tonåring, Tordyveln flyger i skymningen tror jag den hette, den älskade jag och har funderat på att läsa om nu i vuxen ålder. Undrar om den skulle "hålla" än i dag?
Kramar

Malin said...

Vet inte varför förra kommentaren kom på mitt google.konto, jag måste ha tryckte fel *rodnar*
Men det är jag i varje fall ;-)
Kram igen

Glöm aldrig det goda som kommer ur svårigheter. Det är bevis på din förmåga och ger självtillit när du står inför nya hinder / Paulo Coelho