Sunday, March 04, 2012

Halloncrostata

Söndag och underbart härligt väder, även om det är lite kallare än igår. Solen skiner och fåglarna kvittrar. Igår satt jag i solen på trappan och drack kaffe och bara njöt av värmen och fåglarnas kvitter. Jag älskar att bo här, det är så rofyllt med naturen in på knuten. I morse var vi uppe med tuppen (eller Hilmer) vid halv sju så det blev en tidig frukost. Idag körde vi på en riktig "English breakfast". Jag vet att det är onyttigt men ibland måste man få unna sig lite grann. Linus, Marika och Elsa har varit förbi på en snabbkaffe och Oliver har en tjejkompis här. Har också hunnit med att baka en Halloncrostata som vi ska ta med till mina kusiner, dit vi alldeles strax ska åka. Jag älskar såna här söndagar som går lite i slow-motion, inga måsten, utan man tar dagen lite som den kommer. Tänkte dela med mig av receptet på Halloncrostatan som var väldigt enkel att göra. Till den kan man välja en klick grädde, vaniljsås eller kanske glass. Helt efter smak och tycke.

Happy Sunday!


Halloncrostata

Pajdeg:
4,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 msk socker
115 gram kallt smör
0,5 dl kallt vatten (ev mer)
Fyllning:
5 dl hallon
1 dl socker
2 dl creme fraiche
1 dl socker
2 st äggulor
2 msk vetemjöl
2 msk vaniljsocker

1. Blanda vetemjöl, salt och socker i en matberedare. Skär smöret i små kuber och tillsätt det. Låt matberedaren snabbt pulsera ihop degen. Tillsätt det kalla vattnet, lite i taget. Degen ska fortfarande vara lite smulig. Plasta in degen och låt den stå kallt i 60 minuter.
2. Koka upp socker och hallon och låt småputtra i ca 10 minuter, tag av kastrullen från plattan så hallonen får svalna. 
3. Vispa upp creme fraiche med socker. Tillsätt äggulorna en i taget. Rör sist i mjöl och vaniljsocker. 
4. Kavla ut degen till en cirkel som är 1/2 cm tjock. Lägg i en pajform (ca 5 cm ska hänga ut över kanten).
5. Bred ut creme frichekrämen i pajformen, häll på hallonröran.
6. Vik över kanterna. Grädda i mitten av ugnen i 180 grader i ca 30 minuter.



4 comments:

Ellinor said...

Det har verkligen varit en fantastiskt skön helg och vädret skall vi absolut inte klaga på. Får hoppas att det håller i sig även under veckan.
Så god din kaka såg ut också, den får jag prova vid ett tillfälle!
Kram

Malin said...

Förstår att du trivs, önskar vi bodde mer som ni gör. Och du, den där kakan låter jättegod, har aldrig hört talas om den innan.
Kram

Stjärnor & Champagne said...

Den där såg jag minsann på FB:)))) Den måste jag testa. Japp vi åker till Lavendelodlingarna...Jag brukar klippa ner mina runt april, mitten kanske och sen kommer dom som ett apjut. Vad stod det som du läste? Jag gör säkert helt fel hihi. Kramkram A

Fröken L said...

Ellinor: Den var jätte god, så det kan jag rekommendera.

Malin: Mm, vi trivs väldigt bra med naturen in på knuten. Kakan var jätte god.

Anne: Säg bara till när vi ska åka
:) Läste i en inredningstidning att man ska klippa ner dem innan de börjar att blomma och då rejält. Frågan är bara hur mycket?

Kram Dila

Glöm aldrig det goda som kommer ur svårigheter. Det är bevis på din förmåga och ger självtillit när du står inför nya hinder / Paulo Coelho