Saturday, October 20, 2012

Bokklubb

let it be

Google Image Result for http://www.alijart.com.au/wp-content/uploads/2011/06/6a00d8357d2ba569e2014e89082beb970d1.jpg%3Fw%3D300

299442_431043386954726_432700178_n.jpg (500×337)

Reverie

Det har jag alldeles glömt bort att berätta. Jag har gått och blivit med bokklubb. Ja, inte nu alltså, utan i våras. Vi är ett gäng tjejer (eller ja kvinnor, några yngre andra äldre) som träffas var sjätte vecka hemma hos varandra. Den man är hos bjuder på soppa och efterrätt och tar också fram förslag på böcker som vi sedan röstar om vilken vi ska läsa. Min läsning som sista åren blivit lite lidande har helt plötsligt fått en nytändning. Nu "måste" jag ju läsa. Det otroligt roligt och intressant att sedan få sitta och diskutera böckerna med tjejerna och vi är inte alltid överens. Ett annat plus i kanten är att man får många nya lästips (av de böckerna som vi inte väljer och andra som vi pratar om). I torsdag var vi här hemma och jag bjöd på en italiensk kycklingsoppa med ris i och till efterrätt så blev det gino. Ett stort tack till svärfar som passade Hilmer så att jag kunde koppla av! och tack till svärmor för de fina blommorna!

Boken vi hade läst denna gång var ungdomsboken "Pojkarna" av Jessica Schiefauer. Den handlar om de tre fjortonåriga tjejerna Kim, Momo och Bella.  På dagarna utstår tjejerna killarnas kränkningar men på nätterna dricker de av nektarn från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar. Förtjusta njuter de av den frihet som pojkkropparna innebär. Särskilt Kim dras till den maskulina världen. Boken är en magisk berättelse om uppväxt, förvandling, kärlek och systerskap. Den handlar också om kön och normer och den där gränsen mellan att vara barn och att bli vuxen. Jag måste erkänna att det blev livliga diskussioner om denna bok. De flesta av oss gillade den inte medan Katarina tyckte väldigt bra om den. Hon kunde känna igen sig, den där känslan när man står på gränsen till vuxenlivet, kroppen förändras och man får en helt annan relation till det andra könet som är både skrämmande och spännande. Från de andra kom det kommentarer som olustig, konstig och jag förstod inte. Jag själv måste säga att jag står någonstans mitt emellan. Det är en väldigt speciell bok som befinner sig i gränslandet mellan fantasi och verklighet. Den är annorlunda och lämnade en liten olustkänsla men samtidigt var det något som berörde. 

Till nästa träff ska vi läsa "Just kids" av Patti Smith. Den boken var ett av mina förslag och som jag fyndade på bokrean. Jag tror bestämt att jag ska sätta tänderna i den redan  ikväll. 

Bilder

2 comments:

Ellinor said...

Oh, så roligt med bokklubb! Skulle så gärna vilja "hitta" en jag också. Det ger alltid lite mervärde till en bok när man får tillfälle att diskutera den med någon. Det är faktiskt någonting jag kan sakna från skolan - de där evinnerliga recensionerna som alltid skulle skrivas. Det gav en liksom tid till att tänka efter och reflektera över vad man faktiskt läst.

Boken "Just kids" hör till mina absoluta favoriter - den är helt magiskt. Älskar språket och den fascinerande historien om Patti Smiths liv.
Hoppas att även du och dina väninnor kommer att gilla den.

Kram

DILA said...

Ja, det är så skoj. Det är roligt att få massor av nya boktips och framför allt att få diskutera böcker och deras innehåll. Det är jätte intressant att höra hur de andra har upplevt samma bok.
Åh, vad roligt att du gillade den. Jag hoppas att jag också kommer att göra det. Återkommer med mina och mina vänninors kommentarer :-)

Kram Dila

Glöm aldrig det goda som kommer ur svårigheter. Det är bevis på din förmåga och ger självtillit när du står inför nya hinder / Paulo Coelho