Wednesday, November 21, 2012

Litterärt Gästabud 2012

Фотолюбители. Интересные фото каждый день. Артдизайн

Förra söndagen var jag iväg med tjejerna i bokklubben på Litterärt Gästabud som anordnades för tjugotredje året i rad. Det är ett evenemang som anordnas i november varje år av Eskilstuna-kuriren där höstboksaktuella svenska författare kommer och läser ur och berättar om sina böcker och om sig själva. Kvällen började med en tvårätters-middag och vin i Konstmuseets vackra lokaler. När tallrikarna var tomma, vinet och kaffet upp drucket fortsatte vi in i Lokomotivet där vi bjöds på intressanta samtal från sex aktuella svenska författare.

Jonas Hassen Khemeris berättade om sin bok "Jag ringer mina bröder" som tar avstamp i ett Stockholm där en självmordsbombare har slagit till mitt i julrusningen och som ett resultat av denna händelse ändras samhället till en plats där man inte kan vara säker på vem man egentligen kan lita på. Boken handlar mycket om att inte vara norm och om uteslutningens mekanismer. Boken har också blivit pjäs och ska sättas upp i Malmö i januari 2013. Jonas berättade också lite om sig själv och hur hans liv förändrats som nybliven pappa.

Efter Jonas kom Sara Kadefors som berättade om sin roman "Kast med liten kniv". Boken handlar om Jonas som till synes lever ett perfekt liv ända tills hans barndom en dag helt plötsligt gör sig påmint. Berättelsen handlar till stor del om bagaget som vi alla bär på och som alltid på något sätt hinner i kapp en på ett eller annat sätt, att man förr eller senare måste ta itu med det. Tyvärr upplevde jag Sara som lite stressad så jag kände inte riktigt att hennes föreläsning fångade mig nämnvärt.


fly away with me


Innan paus hann vi också få höra en av mina stora idoler; Mark Levengood. Han pratade om sin bok som är en novellsamling; "Rosor, min kära, bara rosor" med illustrationer av Ilon Wikland. Boken är en samling berättelser om möten med människor av olika slag. Allt från Meryl Streep till Dalai Lama. Han berättar med varm humor om det typiskt svenska och svenskars ibland brist på självinsikt. Jag skulle mer än gärna äta middag med Mark och dricka vin och prata med honom natten lång. Av alla författare denna kväll så var detta helt klart min favorit.  Efter Mark var det paus och med ett glas vin i handen gick vi bakom scenen där författarna hade dukat upp med bokbord. Här kunde man köpa signerade exemplar av deras böcker till ett reducerat pris. Jag valde att köpa Jonas bok och hade gärna tagit en pratstund med Mark, men dit var kön alldeles för lång för mitt tålamod.

Efter pausen var det Elisabeth Höglunds tur. Hennes bok "Nattens änglar" handlar om hennes kamp mot cancern. Detta var långt ifrån den glamorösa tv-personlighet vi såg i Let´s Dance för ett par år sedan. Nu stod hon där framför oss, mager och med skör röst, märkt av cancern. Bara två dagar innan detta gästabud hade Elisabeth fått besked att hon har förändringar på levern så hennes kamp mot denna hemska sjukdom pågår alltjämt. Det var ett gripande samtal som lämnade spår efter sig.

Det blev en stor konstrast när nästa författare klev upp scenen; Tommy Körberg. Han har just gett ut sin självbiografi"Sjung tills du stupar". I den tar han upp det mesta om sitt liv; kärleken till musiken, kvinnorna, livet i rampljuset, missbruket etc. Ska jag vara ärlig så satt jag mest och gäspade  Jag kan inte låta bli att tycka, trots att han sjunger gudabenådat, att han utstrålar en arrogans och uppblåsthet som jag absolut inte gillar.

Google Αποτελέσματα Eικόνων για http://differentdream.files.wordpress.com/2012/04/likesignoflovebookssmell49ilove-26cae99bc34465ae5682f1c5171b3ed0_h_large1.jpg

 Kvällens sista författare Nina Lekander, var nog den som fick ögonbrynen att höjas allra mest. Nina har skrivit en essäroman som heter "Hästar, män och andra djur" och handlar om hästar, män och kvinnoliv efter 50-årsåldern. Hon jämför hästar med män. Båda är stora, farliga och med mycket muskelmassa och måste tämjas. Jag gillade Ninas samtal trots att hon pratade fort, vevade med armarna och var ganska grov i munnen. Många av de äldre damerna i publiken drog förfärade suckar men jag tycker att hon var störtskön.

För musiken denna kväll stod Patrik Kolar Trio. Trots att gästabudet pågick i sex timmar (inklusive middagen) gick tiden fort. Det var otroligt intressant och fascinerande att möta och höra så skilda författare och människor berätta om sina böcker och sina liv. En minnesvärd kväll där jag måste utropa Jonas Hassen Khemeris och Mark Levengodd till mina favoriter. Kvällens bottennapp var helt klart Tommy Körberg.


Untitled | Flickr - Photo Sharing!


2 comments:

Linda said...

Tack för tipsen! Jonas bok måste jag absolut inhandla! Kram

Ellinor said...

Wow, vilken kväll och vilka gäster. Roligt att kommunen satsar och bibehåller en sådan fin tradition år efter år.
Kram

Glöm aldrig det goda som kommer ur svårigheter. Det är bevis på din förmåga och ger självtillit när du står inför nya hinder / Paulo Coelho